Imola kval med italienske højdepunkter – opdateret

Kvalifikationen til den anden afdeling af FIA World Endurance Championship 2024 blev kørt på den legendariske Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari bane i Imola.

Mens træningerne i løbet af fredagen og lørdagen var kørt på knastør asfalt, var der potentielt regn på vej til kvalifikationen.

Først skulle de 18 LMGT3 racere på banen i 12 minutter, hvor de 10 hurtigste skulle skilles fra til Hyperpole. I denne sæson er det Bronzekørerne, som skal sidde i bilerne under kvalifikationen for den kategori.

Manthey EMA Porsche #91 var den første til at få godt med varme i dækkene, mens den næste flyvende omgang blev toppet af holdkammeraterne i Manthey Pure Rxcing Porsche #92.

Herefter vågnede Heart of Racing Team Aston Martin #27 op, efterfulgt af Team WRT BMW #46.

Iron Dames Lamborghini #85 nærmede sig toppen med P2, inden Team WRT BMW #31 kortvarigt gjorde det til en BMW 1-2.

Med tre et halvt minut tilbage, hoppede Iron Dames Lamborghini #85 ind på P1.

Manthey Pure Rxcing Porsche #92 tog førstepladsen tilbage – men det galt også bare om at komme blandt de 10 hurtigste.

Manthey Pure Rxcing Porsche #92, Iron Dames Lamborghini #85, Manthey EMA #91, Vista AF Corse Ferrari #55, Vista AF Corse Ferrari #54, Team WRT BMW #46, Team WRT BMW #31, Proton Competition Ford #88, Heart of Racing Team Aston Martin #27, og United Autosports McLaren #59 gik videre til Hyperpole.

D’Station Racing Aston Martin #777 med Clement Mateu (plus Erwan Bastard og Marco Sørensen) endte P12.

Team WRT BMW #46
Photo: JJ Media

Så var der 10 minutters LMGT3 Hyperpole.

Vista AF Corse Ferrari #55 og #54 var de første til at sætte de hurtigste omgange, men der var stadig godt 5 minutter tilbage af kvalen.

Så vågnede Manthey Pure Rxcing Porsche #92 op, og satte ny suverænt bedste tid af alle.

Team WRT #46 valgte at pitte med et par minutter tilbage, og var dermed ude af kampen om Pole.

Men ingen kunne røre Manthey Pure Rxcing Porsche #92 med Alex Malykhin (plus Joel Sturm og Klaus Bachler), som tog Pole Position, selvom de havde 30 kg succesballast med fra sejren i Qatar. Heart of Racing Team Aston Martin #27 med Ian James (plus Alex Riberas og Daniel Mancinelli) var toer, mens Team WRT BMW #46 med Ahmad Al-Harthy (plus Valentino Rossi og Maxime Martin) var P3.

Iron Dames Lamborghini #85 med Sarah Bovy (plus Doriane Pin og Michelle Gatting) kvalificerede sig P5, lige foran Proton Competition Ford #88 med Giorgio Roda (plus Dennis Olsen og Mikkel Overgaard Pedersen).

Manthey Pure Rxcing Porsche #92
Photo: JJ Media

Så var det Hypercar tid, med 19 biler fra allerøverste skuffe, med frit valg blandt kørerne – i 12 minutters udskilningsløb.

Alt imens kom de sorte skyer tættere og tættere på banen.

Hertz Team JOTA #38 var den første til at sætte bedste tid, men det var stadig langt fra den ideelle omgangstid.

Toyota Gazoo Racing #7 var de næste til at sætte en bedre tid – men stadig med tid at finde.

Der var flere steder på omgangen, hvor man kunne blive taget for Track Limits – og det blev AF Corse Ferrari #83, selvom de havde sat hurtigste omgang af alle.

Porsche Penske Motorsport #5 var derfor etter med 4 minutter tilbage.

Så vågnede Ferrari, og fik deres omgange godkendte, så det var Ferrari AF Corse #50, foran AF Corse Ferrari #51, og Ferrari AF Corse #83.

BMW Team RLL #15 havde et spin på vej ud af Sving 9, og det udløste et Rødt Flag med 1 minut og 57 sekunder tilbage, da banen var overstrøet med grus. Fødselsdagsbarnet Dries Vanthoor kunne selv køre tilbage til pitten, men fik ikke lov til at deltage mere i kvalen.

Kun få af bilerne nåede ud af pitten, og over målstregen, inden kvalen var gået.

Ferrari AF Corse #50, Porsche Penske Motorsport #5, Toyota Gazoo Racing #8, Toyota Gazoo Racing #7, AF Corse Ferrari #83, Ferrari AF Corse #51, Proton Competition #99, BMW Team WRT #20, Hertz Team JOTA Porsche #12, og Porsche Penske Motorsport #6 gik videre til Hyperpole.

Hertz Team JOTA #38 med Phil Hanson (plus Jenson Button og Oliver Rasmussen) kvalificerede sig P11.

Porsche Penske Motorsport #6
Photo: JJ Media

Peugeot TotalEnergies #93 med Jean-Eric Vergne (plus Nico Müller og Mikkel Jensen) kvalificerede sig på 15. pladsen, med den opdaterede 9X8 udgave.

De 10 minuters Hyperpole startede med en tur gennem gruset for Hertz Team JOTA #12, men kom heldigvis ud på den anden side uden problemer.

Porsche Penske Motorsport #5 og #6 var de hurtigste til at få varme i dækkene, men det var kun den første af mange forbedringer.

Der blev presset rigtig hårdt på, hvilket Matt Campbell viste, da han fik låst hjulene ind i Sving 2, og var en tur gennem gruset.

Proton Competition Porsche #99 satte ny hurtigste af alle – inden Ferrari AF Corse #50 satte suverænt bedste tid af alle, efterfulgt af søsterbilen #51 og AF Corse Ferrari #83.

Toyota Gazoo Racing #8 havde et spin i Sving 7. Søsterbilen havde en tur over græsset i Variante Alta, da de fik bremset lidt for sent.

Porsche Penske Motorsport splittede kortvarigt Ferrari racerne inden de slog en tyk streg under, hvem der var på hjemmebane.

Ferrari AF Corse #50 med Antonio Fuoco (plus Miguel Molina og Nicklas Nielsen) tog Pole Position med over 0,4 sekunder til AF Corse Ferrari #83 med Robert Shwartzman (plus Robert Kubica og Yifei Ye), og Ferrari AF Corse #51 med Alessandro Pier Guidi (plus James Calado og Antonio Giovinazzi).

Porsche Penske Motorsport #5 med Matt Campbell (plus Frederic Makowiecki og Michael Christensen) kvalificerede sig 5’er.

Ferrari AF Corse #50
Photo: JJ Media

Og selvom der trak tunge regnskyer rundt om banen, forblev det altså tørt gennem hele kvalifikationen.

Med sådan en kvalifikation, kunne der meget vel blive solgt lidt ekstra entrebilletter til Ferrari fans i de kommende timer, hvis de ikke allerede har billet i forvejen, for ikke at tale om en top-3 startplacering til Valentino Rossi.

Løbet starter i morgen søndag klokken 13.00, med optakt fra klokken 12.30 på Eurosport 2, mens hele løbet sendes uafbrudt på FIAWEC.tv.

 

Opdatering

Efter kvalifikationen fik Akkodis ASP Lexus #87 frataget samtlige tider, da der var en FIA/ACO sensor på bilen, som ikke havde registreret bilens data. Derfor skal de starte morgendagens løb fra sidste position.

Relaterede nyheder